Bonnjävlar, Stallkäbbel & Hästverksamhet

 

DSC_0262

Det pratas om hur vi ska få hästverksamheter att blomma och man ältar alltid skittråkiga saker som skatter, stöd, arbetsmiljö, villkor bla bla bla = hur tråkigt och oansvarigt som helst.

Jag ska bena upp vad som egentligen är intressant & viktigt:

Bonnjäveln, Hyresvärden, Gårdsägaren, Den lokala hästföretagaren du hyr in dig hos… kalla dem vad som men det finns vanliga gemensamma nämnare. Många av dem hittar vi även när vi har eget stall.

Belysningshitler som har strikta regler om att släcka överallt blixtfort och har mängder med dåligt upplysta ytor & alltid minst 2 trasiga lampor och aldrig eluttag där man behöver ha dem. Det heter alltid att elen är dyr.

FEL, Man är snål och har en oekonomisk el på gården. 

Frusna vattenledningar, kranar på konstiga ställen så man lever hela sommaren i ett virrvarr av slangar, Vattenkoppar som inte funkar, Vattenhinkar som försvinner spårlöst och folk som planerar utefter att vara först till spolspiltan så de kan stå en evighet tills varmvattnet tar slut. Det heter att VVS är dyrt.

FEL, Man är snål och dum. VVS grejjer håller i 40år och vatten är ingen bristvara. 

Hagsystem där de som rids ofta står längst bort och den gamla trogna hyresgästen vars häst alltid pysslas och daltas med men nästan aldrig rids ska ha närmaste finaste hagen.

FEL, Man prioriterar en relation på bekostnad av alla andra och funktion. 

Hö som tar slut och alla som lovar att de tar de 12 kilo som ingår men alltid är först på plats så ingen ser att de stoppat i 17 och alla räknar med att någon annan sagt till att det behövs en ny bal.

FEL, Man har planerat utrymmet illa eller saknar framförhållning. saknas det 3 kilo hö så skit i det – det är 7 kronor och inte värt att lägga sin energi på. 

Alltid detta jävla sopande, spill och spring ut & in med skottkärror till dynghögar man stönar och stånkar för att forcera. Men så är det, går inte göra något åt.

FEL, Man har inte en liten skitskottkärra i plåt där allt efter 3e grepen bildar en bajspyramid som faller av och med ett framhjul som tippar. 

Folk jagar runt i bekantskapskretsen efter pallkragar, brädor, lånar skruvdragare och gör en jättegrej av att bygga en fjantig konstruktion att ställa i hagen för hö men de kan inte åka till byggmax och köpa en frigolitskiva och fogskum för 90 kronor och bygga en låda som täcker varmvattenberedare, blandare eller kran så man har vatten även i minsugrader.

Vi kan klaga och snacka om allt och alla men vi gör inte ett skit själva för att förändra. Det är alla andras fel eller byggnaden som är gammal.

Dessa saker är intressanta för att när vardagen är lättjobbad, elräkningen låg och man mår gott av att miljön värnas så ökar trivseln och man får bättre rykte och stabilare verksamhet.

Folk har lysrörsarmaturer och halogenlampor överallt. Jag gjorde ett överslag, en lysrörsarmatur drar 2 X 38 W och en halogenlampa från 150W och uppåt… Dårskap. Jag bytte ut allt mot LED, 6st X 10W på stallplan gör att det är ljust som på ICA Maxi sena vintervällar för samma elräkning som 1st glödlampa.

Man kan ha bättre ljus än i Globen i varenda vrå och ändå mer än halvera sin elräkning. Man kan tända i november och släcka i mars utan att det påverkar ekonomin nämnvärt.

Rörisolering kostar 15kr metern, En rörkoppling består av en skruv – man behöver en skiftnyckel. Har man ingen skiftnyckel och inte vet hur en skruv fungerar så ligger man illa till. Att hacka is i hinkar och släpa vatten är inte en sak man får acceptera bara för att gården är gammal och medlen små. Det är en grej man accepterar för att man ser hinder.

Folk tror att allt är så svårt och dyrt. Seriöst !!!!  vatten……  ja, det är ett rör. en lång grej med ett hål i varje ände. Hur avancerat är det.

Ja, jag kallade hästföretagarföreläsningar och alla råd för tråkiga och oansvariga i början. Tråkigt för att det är tråkigt, oansvarigt för att det lägger fokus på sånt man ändå gör bäst i att leja bort ist för att belysa områden som underlättar vardagen och är bra för både miljö, ekonomi och det egna psyket.

Med trött kropp pga merjobb, hög elräkning och gnälligt folk i stallet spelar det ingen roll hur duktig du är på skattesatser, stöd och bokföring. Lej bort skiten och gör det som var din dröm när du började ist.

Så, Nu vet vi hur vi driver hästgård. Ut och trivs med er.

 

 

 

webb
Showing 6 comments
 • Janne Ewers
  Svara

  Nu är det bevisat, fullkomligt vetenskapligt klarlagt och ställt utom ALLA rimliga krav!!
  Om du inte är fallen efter mig så vete tusan… Eller så är du en unghäst som jag adopterar rakt av ❤️ Vi har pratat om det tidigare…: KOM TILL PAPPA !!!!! ?

 • Åsa Larsson
  Svara

  Kalla det vad du vill – det du precis har gjort är en undersökning, och i viss mån riskbedömning, av arbetsmiljön, och du har tagit fram åtgärdsförslag. Skriftligt dessutom, och du fick med både fysiska, organisatoriska och sociala förhållanden i arbetet. Detta är grunden i det ”skittråkiga” lagstadgade arbetsmiljöarbete som alla arbetsgivare ska bedriva, och det arbetet ska inte lejas bort. Snyggt gjort!

  Sedan gäller det bara att åtgärder blir genomförda också, och kan man inte själv ska man ta in rätt kompetens. Det är också lagstadgat.

  Fortsätt så!

 • Annika
  Svara

  Tycker absolut att du har rätt, men då måste hyresgästerna förstå att det kostar mer än några ynka tusenlappar per månad för hästen.

 • Anna Johansson
  Svara

  DU tar inte upp avskrivningen av de två år gamla lysrörsarmaturerna i stallet och vad ny D-märkta LED armaturer kostar, utan att ändra takhöjden för mycket. Hur länge tar det innan det är avskrivet. DU räknar inte heller på 7 kr om dagen extra för hö, 210 kr/mån, mer än 10% av stallkostnaden i vårt stall, med redan tveksam lönsamhet, då ”hästfolk” vill ha allt utan att det får kosta. Här går det inte att ta ut något för eget arbete, man är glad om hyresintäkterna täcker avskrivningar. DU skriver inte heller om hur opraktiska vissa hästägare är och fyller varmvatten i hinkarna fastän det hinner svalna långt innan hästen ens tas in för natten. Visst vatten är gratis om man har egen brunn och inte räknar med vad det kostar att borra brunnen och fixa så det kommer till stallet. DU räknar inte heller med vad det kostar att värma upp vattnet, det är inte gratis, varken energin eller utrustningen! När det gäller att ge sina trogna hyresgäster en liten fördel i form av den hage som passar hästen bäst (kanske en gammal fånghäst med speciella behov) så GÖR JAG det något ska man få för att man är en trevlig hästägare som uppskattar stället där man bor. DET är inte alltid så att den med ”bästa” tävlingsresultaten ska ha bästa servicen.

  • silverbjalke
   Svara

   LED belysning är nästan lika billig som vanlig belysning idag, Takhöjden? det är just det som är grejen med LED – de avger ingen värme och de är platta = de vanliga lamporna har en begränsning i takhöjd som LED inte har eftersom där inte finns samma brandrisk, och de har inget sk glödjus. Men visst blir 7kr om dagen pengar tillslut och på 5 hyresgäster gör det en 1000 lapp. men jag anser inte 30dagars gnabb i månaden vara värt 1000 kr så jag struntar faktiskt i det. att låta bli ett irritationsmoment för att spara 7 kr gör min dag roligare helt enkelt. En stor varmvattenberedare är inte mycket dyrare än en liten och det roliggaste är att en stor är billigare i drift eftersom den inte behöver förbruka lika mycket el då den inte behöver värma lika ofta från iskallt utan hela tiden värmer utifrån den vattenmängd som finns i eftersom den inte tömms.

   • Petra Wahlström
    Svara

    Om man dessutom sätter in varmvattenberedaren i sadelkammaren kommer den befintliga värmen att gå mindre eftersom läckaget från varmvattenberedaren kommer ut i rummet som värme=gratis värme och varmvattnet blir således billigare utan att man investerar mer än att flytta varmvattenberedaren!!

Kommentera