Att utveckla sin ridning

lower-leg

De flesta man talar med vill utveckla sin ridning, Vilket är ganska självklart men när man efter en stund svarar att

Det vill du inte alls

så blir många lite putt…… varför säger du så, det vill jag visst, jag ska…

Visst, mkt möjligt att du tror det men du vill inte för du vågar inte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Du har haft din häst i vad… 2 år, 4år ? ok…..

du rider den 3ggr i veckan, det blir 477 ggr. Du har alltså tränat själv 477 gånger och för din tränare 69 ggr utan att egentligen vara mkt mer utvecklad i ridningen idag än för 3år sedan…

Du fodrar som boxgrannen & stallägaren säger. Rider de din häst, vet de behovet av din hästs energier, lugn, muskelsättning, kondition, förbränning ?

Du har samma hovslagare du hade till förra hästen och han gör som ni alltid gjort, är inte detta en annan häst ? med andra svagheter, andra styrkor, annat rörelsemönster, annat steg och rider du den likadant eller måste du rida denna annorlunda än den förra ? vad får dig att tro hovar & skor skall göras identiskt på två så olika individer ?

Din förra häst trivdes i hagen så du kör samma koncept… men brukar den bralla runt ibland, bocka, rulla sig, sova ? har den ett ”liv” i hagen eller står den där som på valium och är såååå fiiiiin och lugn ? är det konstigt att den exploderar vid uteritt när det är enda gången den får leva, se, uppleva och göra något ?

7d3c88033253e489797457ea8f5efd0f

Vet din boxgranne hur hästens bukmuskler jobbar och hur det påverkar din sadel & sits, Vet stallägarn ens hur du bygger bärighet och påskjut, byter din kompis till skarpare bett när den blir tung i handen eller inser hon att du inte får fram hästen som du ska, Är det verkligen hästens balans du jobbar på eller är det din egen som inte är där den ska… Men visst är det så att kompisen, boxgrannen, stallägaren brukar hjälpa till och tipsa, visst är det så att kompisen och du rider ihop och ni tittar & stöttar varandra med råd ? kan de sånt, vet de, är de objektiva eller eftersträvar de att du ska göra på ett sätt för att de tror och tycker det nog ska vara så….. ja, ja Men du tränar ju me..

Så du tränar, kul. Vem tränar du för ? jaha samma som du haft i alla år…. kul, måste kännas tryggt, Och du vill utveckla din ridning säger du…. hmmmm hur har det gått tycker du ? jag menar, du har alltså tränat på en och samma sak, dvs att rida bättre i några år nu, det blir ett par hundra gånger du betalt för det och över tusen gånger du nött i vardagen. Är det ens realistiskt att någon annan inom vilken annan idrott eller yrke som helst ältar så utan att komma framåt ?

En som börjar träna simning 2003 är ganska bra på simning 2017 om personen tränar lika ofta som dig, antagligen detsamma med tennis & fotbollsspelare. Hur tänker du kring det, tar några sekunder innan ursäkter och bortförklaringar hittas men de kommer tillslut som ett brev på posten.

Ja, det är gulligt med hästar, du älskar din häst, du jobbar hårt för det och du tränar & rider så ofta du bara kan. Men risken finns att du nöter i gamla trygga mönster och blir hemmablind för visst är det så att du vill utveckla din ridning men inte är beredd att förändra någonting eller ta några drastiska beslut ?

Och de som tagit drastiska beslut, De säger till 99% att det är det bästa de gjort.

tycker mig se ett mönster

 

Nä, Du vill inte utveckla din ridning. Men du älskar det du håller på med, Förväxla inte det.

Få har dött av att ta ett steg framåt och hade det okända varit så farligt som många tror så hade vi nog fortfarande funderat på hur man skapar elden när grottan blir kall om hösten.

Skärp er för fan, Antingen agerar du för att utveckla eller så slutar du påstå att du vill utveckla och accepterar att du faktiskt trivs alldeles utmärkt som det är och att det inte är något att skämmas för utan är ditt, din tid, ditt intresse.

Men påstå för guds skull inte att du vill utveckla din ridning utan att tänka till lite först.

 

 

 

webb

Kommentera