Hade du anlitat en som är lika usel som dig ?

Det har cirkulerat en text om att man skall vara väldigt försiktig när man lämnar häst på utbildning & träning. Det sägs att många hästar kommer tillbaka värre än när de åkte och att man skall överväga att göra jobbet själv.

skälet, tja för att det finns de som gjort ett dåligt jobb.

Horse-Trainer-Theory

Lite som att be folk renovera sina badrum och laga sina bilar själva bara för att det finns dåliga hantverkare eller fuskande verkstäder.

Visst finns det dyra utbildare som lämnar tillbaka magra stressade hästar med en ny personlighet och visst finns det en hel uppsjö wannabees som tror de kan utbilda häst bara för att de longerat bygdens ponny en gång men de representerar inte branschen.

14561775_1317426324989602_1170517706445684736_n

Men det finns grundläggande aspekter varken hästägare eller kollegor ofta tänker på och jag ser som avgörande.

Hästar är individer och om jag lyckas med 14 hästar i rad är det inte säkert jag klickar med den 15e hur duktig jag än är och därför kan jag bara göra ett mediokert jobb på den. I min värld mediokert för att lyhördheten & kemin uteblev och därför är jobbet helt ok men inte mer. Det finns även kunder som inte vet att hästen inte är fräsch eller rent av helt fel häst för kunden.

Även rutinerade hästfolk är människor och är vi påverkade av ekonomisk press, strul i kärlekslivet, en tvist med någon, ett tajt tävlingschema, en sjuk vän eller vad som helst så skapar det en liten distans. Det går inte göra ett bra jobb med en häst om man har en liten distans hur duktig man än är. Fel tidpunkt att ta hästen. Skulle sagt nej om man haft lite självinsikt och yrkesstolthet.

Men framför allt, en sak som avgör:

kunden och utbildaren känner inte varandra alls, som utbildare kan jag göra världens bästa jobb värt en utmärkelse och har ändå en besviken kund för att jag inte vet hur kunden rider, hur kunden hanterar, hur kunden har det i vardagen med hästen, hur kundens pondus & ledarskap fungerar när de är ensamma osv. Skrämmande många kunder kan inte rida särskilt bra, de kan inte så mycket om hästar som de tror och de har en usel självbild när de berättar om sin nivå och sina mål och de är mer emotionella än realistiska när de pratar om sin hästs potensial.

Då utbildar man efter en grundmall och ett sätt utifrån sig själv, inte anpassat till kunden som sen ska ha hästen.

Hade kunder fattat att de inte bara kan lämna hästen i 12 veckor, betala och sen vara finast i länet…

Hade utbildare krävt att se ägaren rida vid lämnandet och sen be ägaren komma 2-3ggr och träna på sin egen häst sista tiden innan den är redo att åka hem igen så hade fler kunder varit nöjda och färre hästar fått åka runt bland massa folk medans ägare snackar skit om hur usla alla är.

Man tränar inte en häst för att man själv ska kunna rida den fint & korrekt, man gör det för att kunden ska kunna göra det och det är omöjligt om man inte sett kunden rida eller stört omöjligt om kunden är kass på att rida.

 

Framför allt så ska man inte tycka en text om att man ska lära sig själv och inte lämna bort sin häst är en bra text. Alla är bra på olika saker och det är rutin & erfarenhet som är anledningen. Den som gjort en sak varje dag i flera år kan mer än den som aldrig gjort det, logik.

Hade du lämnat bort din häst på utbildning till en person med din erfarenhet av att utbilda häst ? om inte, varför överväger du att göra jobbet själv ?

webb

Kommentera