Ridsportens förfall

Aftonblädet har som enda media granskat ridsportens fasad.

untitled

Världen utanför hästsporten har inget anat, Ändå har detta pågått i över 20år. Vi träffar Märit, Anna – Stina och Solvig för att få en inblick i sportens förfall.

Hans Ove som haft häst i snart 50år berättar att den åt hö, havre och hade ett ulltäcke om det var kallt. Det är inte den bild vi får av Anna – Stina.

Förfallet är befäst och undersökningar visar på en dyster framtid

pile-of-horse-rugs-and-blankets-covered-in-hay-with-horses-head-collars-ENJ9XT

Borta är den militära ordningen och idag handlar hästfolket allt mer, Det finns inget klass samband. Arbetsklassen staplar helt utan färgsynkronisering varor från Börjes medans Proffsen beställer senaste trenderna från Equality Line.

Anna – Stina har arbetat i proffstall och ger bilden av ett utrustningsöverflöd där alla haschtaggar sina nyinköpta fabrikat oavsett om de sponsrats eller ej medans Märit hyr boxplats på ett mindre hobbystall där alla fotograferar sina nya skydd från Outleten, I vissa fall när större mässor sammanfallit med lönehelg är det inte ovanligt att man även hittar märkesträns hos amatörerna.

Märit berättar stolt att man genom att byta bett med varandra kan rida bättre och tycker inte det är fusk. Hon är glad att utrustning skapar en bra ridning.

Solvig (som egentligen heter något annat ) berättar att gramanen finns i allas stall men ofta undangömd, Man talar inte om Graman så utomstående hör och man fotograferar den aldrig. Den är som elitens teknikskydd, Man har den men man talar inte om det. Men alla vet.

Solvig som har sina rötter i ridskolan har åkt på sin häst i över 40år, Idag som vuxen ser hon ett problem i att hantera hästen. Hon tror att det är aveln, Att man korsat travare med halvblod eller köpt en häst med tävlingsstam bakom mormodern men är inte säker. Det hon reagerar på är att när de rider ut går de inte huvud bakom svans i led och ofta på stallgången visar djuret en egen vilja, detta är enl Solvig en farlig & skrämmande utveckling ingen har förberett henne för, Om det inte är sadeln och en mananalys inte hjälper så överväger Solvig att köpa en Islandshäst.

Anna – Stina som är mer erfaren instämmer men är noga med att poängtera att det finns mycket gott att inhämta från Webbforum. Täcken är tex ett måste idag pga klimatet ( som enl Hans Ove inte förändrats ) och därför måste man idag som hästägare ha minst 17 olika täcken, Den som inte har det riskerar att bli utfryst från träningar och inte få likes på sociala medier. Hon hävdar vidare att Jordbruksverket borde titta närmare på alla dem som har färre än 4 täcken.

Dagens sporthästar är otroligt svåra att rida och den som inte har rätt kunskap om Kavajer står sig slätt på tävlingar idag. En som bittert fått erfara detta är Solvig som förra året föll av sin enda start och sedan dess köpt ny kavaj, Nu planerar hon en LC debut innan 2019.

Solvig berättar om det hårda tävlingsklimatet som råder, Ofta tränar man för sin hyresvärd och får utrustningsråd från sin boxgranne. Man är väldigt beroende av samspelet och därför kan det ta extra hårt när en annan i stallet får en rosett (tävlingspris red anm) För att inte få fel foderråd nästa gång tvingas man gratulera trots att man ofta hatar personen, Det kan vara mkt psykiskt påfrestande.

pga det hårda klimatet har en ny grupp ryttare vuxit fram, En grupp som inte klarar av halvblodet och som tycker det är genant med Islandshästar eftersom det egentligen inte är hästar har senare år sökt sig till rashästar som PRE, Lucitano och klassisk ridning i tron att hästarna är vackrare medans det i själva verket enl Engelska studier visat sig att det snarare beror på att man gör mindre och mer sitter där beundrandes man & hovskägg. En av dragelserna är enl undersökningen att det är lättare att få vackra bilder till sociala media. Denna undersökning kommenteras inte av SLU och anses i Sverige vara stötande.

Vi har tydligt sett en utveckling där utrustningen hjälper dagens ryttare att rida bra vilket vi förstår på våra källor är en mkt stor fördel av utvecklingen. Den farliga trenden i ridsporten anses dock vara att ingen vet vilken färg eller vilken logotyp som kommer vara rätt vid nästa tävling och att många då väljer att stryka sin anmälan. Detta skapar en sport där bara kapitalstarka kan tävla eftersom de har tillgång till riktiga kataloger, tyska bilder, är vän med kändisar inom sporten och inte är begränsade till utbudet på GEKÅS som är den stora leverantören till övriga. GEKÅS bär ett enormt ansvar för utvecklingen och en motion väntas inkomma rörande GEKÅS framtida roll inom tävlingssektionen.

Hans Ove är sedan länge försvunnen och har via ombud låtit meddela att han ej längre vill medverka .

3793b74265271210da82577d3e80244d

Ingen vi har talat med tror att Hans Oves häst faktiskt gick att tävla och det finns inga register som styrker HO:s uppgifter om att hästen ofta blev över 23år gammal på hans tid. Snarare kan det anses styrkt att ingen häst mår bra utan 5 olika kraftfoder, Hade hästen klarat sig på Hö och 1-2 mindre doser tillsatser så hade inte alla i eliten gjort reklam för Kraftfoder, Vi drar slutsatsen att hö idag är ett kompletterande foder.

Utvecklingen går framåt.

 

webb

Kommentera