Vissa sporter kostar mer än andra.

Ridsporten & hästägare får ofta höra att det är en rikemanssport. Det finns egentligen tre skäl till det:

1:  Det ÄR en sport som kostar massa pengar.

2:  Bitterhet från hästfolk som gav upp i tron att det var pengarna och inte deras egen inställning & okunskap som var skälet till att de inte lyckades. 

3:  Oinsatthet från folk utan självinsikt & miniräknare. 

emoji-money

Eftersom det egentligen bara finns dessa skäl till uttrycket så är det lika bra att beta av det direkt.

1. japp, det kostar massa pengar. En fotboll kostar 399:- , ett par badbyxor 189:- och ett tennisrack 1 700:- och en häst kostar typ 150 000. Budgetväskan till bollen är en ICA kasse för 2 kr och budgetförvaringen för hästen är en lösdrift för ungefär det 300a dubbla. Så jodå, det kostar massa pengar med häst.

2. är den roliga gruppen eftersom de höll på i många år på en ganska kass häst för fel tränare och helt utan självinsikt och sen hittade den perfekta ursäkten för sitt misslyckande – Det kostade pengar.

3. är den största gruppen att racka ner på hästfolk & ridsport. De köper pizza & hämtmat till hela familjen 7 ggr i månaden… 2 380kr, De har en sommarstuga de gett 600 000 för och använder 3 veckor om året men alltid amorterar på, De har en båt för 85 000 och åker till mallis varje vinter för 37 000 och de har  streamingavtal, viasat, extragig på apple och chips & dricka på myskvällarna samt spelar både trav, stryktips & lotto vilket ihop med myset blir 2 400 i månaden…. att lösa allt detta kostar dem över 12 500 i månaden för lyxprylar och de kallar en ridlektion & träning för 350kr för överklass…..

 

Den andra aspekten är att de är eller inom kort blir bleka, feta, arbetsskygga och klena så vad de kostar samhället när de ringer akuten för att den curlade avkomman har en öm tå eller sjukskriver sig för att näsan rann lite i morse är en intressant aspekt att väga in när man tänker på hur den ena gruppen konsumerar & belastar klimat, ekonomi och miljö medans den ena håller landskap & glesbygd levande. Jag är nog beredd att påstå ganska många aspekter borde vägas in när man värderar fritidssysselsättningar och idrotter.

Funderar på simhallen….. kostade 87 milj, kostar 149 att simma i den. Måste simma 584 000 gånger för att den ska bli kostnadsfri under förutsättning att den inte är uppvärmd, upplyst, bemannad, innehåller vatten eller behöver underhåll och ändå finns det folk som motionssimmar som tycker de som motionsrider håller på med dyra saker.

Vad kostar det att hålla en fotbollsplan upplyst & klippt, en ishockeyrink frusen eller en simbassäng tempererad ? Vem betalar det ? vad jag förstått så betalar jag det åt den som kallar min sport dyr för att hennes är indirekt subventionerad av mig utan att hon vet om det. Tänk om alla sporter tvingades betala sina egna faktiska kostnader vilken intressant ekvation det skulle bli.

Nä….. Detdär med självinsikt är inte folks starka sida.

Eftersom merparten invånare har ett begränsat intellekt så kommer det alltid se ut såhär, Jag tycker inte ens vi ska ta debatten eller bry oss. Det går inte förklara för en som inte vill begripa.

Vi som har häst vet att vi har råd med häst för att hästen tar sån tid så vi inte hinner göra annat som kostar pengar. Vi är grymt lyckligt lottade som har det så bra och det bästa av allt är att vi skapat vårt eget liv ist för att vara avundsjuka på andra. Det är även våran största motståndare… Att vi alltid reder oss själva, Det är svårt att få stöd & bidrag till saker som bär sig ändå.

Men det är ingen lögn, Vi ÄR en rikemanssport eftersom den person som varje dag gör det den älskar har ett rikt liv.

 

 

 

 

 

 

webb

Kommentera