Varför blir vissa hästar bra ?

För att få svar på frågan intervjuar vi Ircolensky 3år.

5194113d9eb080765381840b1c40d607

– Det är en svår fråga med två olika svar enl vår treåriga expert.

Min pappa och morfar har varit väldigt framgångsrika och min mamma alltid frisk & stark så jag har att brås på. Däremot vet jag inte ännu om jag varken vill eller kommer leva upp till det.

Jag har hört talas om människobarn till duktiga musiker som varit omusikaliska, tennisspelare vars barn saknat bollsinne och konstnärsbarn som knappt kunnat rita streckgubbar så enbart generna ger mig bara en antaglig genetisk förutsättning.

Tyvärr tror många människor kring mig att jag är bättre än jag är bara för att min pappa var duktig och när de vill sälja mig förutsätter de att jag är värdefull.

185585_392483154138370_773932035_n

Vad jag märkt bland mina kompisar är att många med fin släkt vuxit upp utomhus mer eller mindre helt utan träning de första 2,5 åren och ändå har deras ägare tagit för givet att de skall vara bättre än andra medans andra stackare inte fått växa upp ute med kompisar utan satts in i ett hus och börjat tränas redan som liten och de flesta har snabbt blivit duktiga, tyvärr har många av dem sedan fått ont eller helt enkelt inte tyckt att det är kul.

Mångas pappa var jättefin i 3 dagar som barn och fick därför en pappalicens trots att de faktiskt aldrig gjort något och nu räknar alla med att deras barn är jätteduktiga, Det tror jag kan leda till att många av mina kompisar pressas hårt för att de har mycket obevisat att leva upp till. Jag tror de utländska pappalicenstesterna är mer rättvisande eftersom de sker under lång tid och visar betydligt mer än om pappa hade 72 bra timmar eller en tillfällig svacka.

Vi lär ju aldrig få reda på hur det ligger till och egentligen är det lite som nazismens gamla genforskning möter kuratorns socialgruppsindelning, Dvs jag tror att människan är dum som tror att enbart gener räcker för att jag ska leva upp till de förväntningar som ställs på mig. Tyvärr har människan höga tankar om sig själva och alla verkar tro de kan hjälpa mig på rätt sätt. Precis som att alla skulle kunna hemundervisa sina egna barn i alla ämnen bättre än skolan skulle lära dem.

auctions_misc_golddigger

Tyvärr ser jag att många av mina kompisars mammor är arbetslösa, överviktiga och i dålig kondition och har ofta aldrig ens varit i bra kondition utan bara blivit mammor för att deras pappa var duktig och de inget annat kan. Det verkar som att deras människor skaffar hästbarn för att det är gulligt och för att de tror att de ska tjäna pengar. Det tycker jag är jättetråkigt för det gör att många av mina kompisar hamnar i fel fosterhem, gör sig illa och aldrig får den shans till utbildning människans skolplikt ger människan. Människan tror nämligen att alla som har minst en klok förälder är ett medfött geni. Därför undervärderas de riktiga genierna, speciellt om de var på dåligt humör en dag. Den enda dagen resten av deras livs värde baseras på. Ett jättekonstigt sätt att värdera mig på om du frågar mig…..

Ibland står det massa människor runt mig och ger bud på mig, ibland finns jag på bild och människor mailar bud på mig. Sen byter jag hem och helt plötsligt tar alla för givet att jag ska tycka om min nya människa och att vår kemi ska fungera. När jag inte känner så…. så tvingas jag helt plötsligt träna hårdare som om det är mitt fel att jag inte vill eller är bra på det andra bestämt jag ska vara bra på.

Man säger det är gulligt med häst, alla ska föda fram oss och att vi blir starka av att bo ute med mamma och sen lära oss allt av en som inte är lärare… Ingen vill erkänna att den med bra ekonomi kan hjälpa ett hästbarn bäst genom att skicka oss på internat för det är skillnad på att gå i kommunal skola eller specialinriktad yrkesskola, Få utan specialhjälp i sin utbildning har blivit ledande inom något.

Lika självklart som att en ryttare som utvecklas oftast inte gjort det ensam utan tränare.

3000 av oss föds varje år, 100 pers är duktiga privatlärare och 50 av oss får utmärkta examensbetyg men bara 20 av oss får den karriär man hoppats på. Det betyder att människan mättar marknaden med 2950 hästbarn som inte levde upp till förväntningarna varje år och att min människa inte får ut mitt värde…. Alla som skaffar hästbarn har inte de förväntningarna heter det men ändå skryts det om pappa & morfar vilket jag tycker är konstigt om barnet ändå ska vara hemma och bara ha kul. Varför avla på Arnold Schwarzenegger om det är ett barn likt Ernst Kirchsteiger man vill ha ?

Vi är precis som människobarnen, Har våra föräldrar vad som krävs och vi får rätt utbildning så blir vi bra. Lika självklart som att det inte är helt säkert att vi vill eller ärvt vad som krävs, Lika självklart som att 2950 som hemundervisats utan lärarutbildad mamma sedan riskerar att få ont när de hamnar i fosterhem för att fosterhemsvärden ställer gymnasiekrav på en som inte gått grundskolan än….. Om jag inte kan multiplikationstabellen vid 3 lär jag inte plugga fysik vid 4.

 

Fanns det en fråga någonstans… typ varför inte alla blir bra ?

Inte fan vet jag, det får du fråga dem.

images

 

 

 

webb
0 Läs Mer

Vissa sporter kostar mer än andra.

Ridsporten & hästägare får ofta höra att det är en rikemanssport. Det finns egentligen tre skäl till det:

1:  Det ÄR en sport som kostar massa pengar.

2:  Bitterhet från hästfolk som gav upp i tron att det var pengarna och inte deras egen inställning & okunskap som var skälet till att de inte lyckades. 

3:  Oinsatthet från folk utan självinsikt & miniräknare. 

emoji-money

Eftersom det egentligen bara finns dessa skäl till uttrycket så är det lika bra att beta av det direkt.

1. japp, det kostar massa pengar. En fotboll kostar 399:- , ett par badbyxor 189:- och ett tennisrack 1 700:- och en häst kostar typ 150 000. Budgetväskan till bollen är en ICA kasse för 2 kr och budgetförvaringen för hästen är en lösdrift för ungefär det 300a dubbla. Så jodå, det kostar massa pengar med häst.

2. är den roliga gruppen eftersom de höll på i många år på en ganska kass häst för fel tränare och helt utan självinsikt och sen hittade den perfekta ursäkten för sitt misslyckande – Det kostade pengar.

3. är den största gruppen att racka ner på hästfolk & ridsport. De köper pizza & hämtmat till hela familjen 7 ggr i månaden… 2 380kr, De har en sommarstuga de gett 600 000 för och använder 3 veckor om året men alltid amorterar på, De har en båt för 85 000 och åker till mallis varje vinter för 37 000 och de har  streamingavtal, viasat, extragig på apple och chips & dricka på myskvällarna samt spelar både trav, stryktips & lotto vilket ihop med myset blir 2 400 i månaden…. att lösa allt detta kostar dem över 12 500 i månaden för lyxprylar och de kallar en ridlektion & träning för 350kr för överklass…..

 

Den andra aspekten är att de är eller inom kort blir bleka, feta, arbetsskygga och klena så vad de kostar samhället när de ringer akuten för att den curlade avkomman har en öm tå eller sjukskriver sig för att näsan rann lite i morse är en intressant aspekt att väga in när man tänker på hur den ena gruppen konsumerar & belastar klimat, ekonomi och miljö medans den ena håller landskap & glesbygd levande. Jag är nog beredd att påstå ganska många aspekter borde vägas in när man värderar fritidssysselsättningar och idrotter.

Funderar på simhallen….. kostade 87 milj, kostar 149 att simma i den. Måste simma 584 000 gånger för att den ska bli kostnadsfri under förutsättning att den inte är uppvärmd, upplyst, bemannad, innehåller vatten eller behöver underhåll och ändå finns det folk som motionssimmar som tycker de som motionsrider håller på med dyra saker.

Vad kostar det att hålla en fotbollsplan upplyst & klippt, en ishockeyrink frusen eller en simbassäng tempererad ? Vem betalar det ? vad jag förstått så betalar jag det åt den som kallar min sport dyr för att hennes är indirekt subventionerad av mig utan att hon vet om det. Tänk om alla sporter tvingades betala sina egna faktiska kostnader vilken intressant ekvation det skulle bli.

Nä….. Detdär med självinsikt är inte folks starka sida.

Eftersom merparten invånare har ett begränsat intellekt så kommer det alltid se ut såhär, Jag tycker inte ens vi ska ta debatten eller bry oss. Det går inte förklara för en som inte vill begripa.

Vi som har häst vet att vi har råd med häst för att hästen tar sån tid så vi inte hinner göra annat som kostar pengar. Vi är grymt lyckligt lottade som har det så bra och det bästa av allt är att vi skapat vårt eget liv ist för att vara avundsjuka på andra. Det är även våran största motståndare… Att vi alltid reder oss själva, Det är svårt att få stöd & bidrag till saker som bär sig ändå.

Men det är ingen lögn, Vi ÄR en rikemanssport eftersom den person som varje dag gör det den älskar har ett rikt liv.

 

 

 

 

 

 

webb
0 Läs Mer

Hästfolket

Fernanda-Montoro-PhotographWoman-Horse-Mask

Under mina år som vetgirig har jag lärt känna hästfolket, En urtida folkgrupp ännu existerande paralellt med den moderna människan.

Till det fysiska yttre marginellt avvikande, ofta likt utslagna moderna människor dock fulla av blessyrer, sårskorpor och inte alltid särskilt rena.

Boplatsen är svårlokaliserad men ett mönster uppenbaras för det tränade ögat. Ofta söker sig hästfolket till röda trähus nära skog där de medvetet tar avstånd från moderna färdmedel såväl som deras nästs arkitektur gällande trender.

318ae2e133da0546bc2cef9b6fe57681

Inte förän vid dialog uppenbarar sig det avvikande beteendet hos hästfolket, ofta är de dominanta, bestämmande och anser sig mer kunniga än andra och rör sig i mkt små grupperingar till vardags. Den stora skillnaden är avsaknaden av vilja att se upp till andra. Ej heller har de förebilder inom TV, Artister, Mode, Trender eller religion. Det som enar dem likt en sekt trots deras illvilja att socialisera är deras dyrkan av djuret Häst.

Man avgudar djuret likt allsmäktigt, det återfinns på kläder, statyer, tavlor, konst och i det dagliga talet. Oftare tala gruppen med hästen än med utomstående människor, Hästen ses som terapeut & vän och den enda fasta punkt av trygghet.

Det är ett mkt arbetsamt folk, ofta primitivt i sitt arbetsutförande där de lever nära naturen med gräs som största naturkraft. Lika ofta som gräs kan värderas högre än föda till gruppen kan gräs vara orsak till ren avsky mot medmänniskor som söker sig till glesbygd. Ingen annan folkgrupp accepteras vidröra hästfolkets gräs.

fru

Ofta drabbas gruppen av intriger då man har svårt att acceptera andras förfaranden, Inte heller kan man dela saker som utrustning eller kläder till hästen med andra inom gruppen. Intrigernas kulmen nås när någon i gruppen använder för lite utrustning eller markant avviker i sitt sätt att sitta på hästen.

Att sitta på hästen är annars gruppens tillfälle för extas, då kan gruppen samlas i hundratal för att gemensamt sitta på sina hästar och se vem som sitter finast eller framför sin häst fortast utan att ramla av. En vinnare koras och tilldelas en symbolisk rosett som sedan förvaras likt en trofè uppsatt på väggen.

Sällan visas dessa trofèer om de understiger 37 i antal, först därefter nås en status man är villig att skylta med för att visa sin plats i gruppen.

Att inte sätta bo eller att spendera långa perioder i vad som tycks kaotiska bon tycks utbrett i gruppen, Ofta förökar de sig inom gruppen men avkommorna förväntas självgående relativt tidigt då man inte är villig att äventyra sin relation till hästen och sitt kall. Ytterst få gånger stannar en partner som inte har en historik inom gruppen en längre tid i relationen.

horse mask man and woman working at home

horse mask man and woman working at home

Gruppen styrs ofta regionalt av en äldre hona som knutit hästfolk till sig genom att i avsaknad av partner och avkommor leva tätt med gruppens individer och göra sig oumbärlig. Ledaren är ofta föremål för baktalande men samtidigt ohotad på toppen då ingen flockmedlem är villig eller kompetent att ta dess plats.

Ett fåtal gånger om året träffas grupperingar och flocker från olika delar av landet i tusental då de sektlikt intar tätbebyggda områdens idrottsarenor för massbönsliknande möten inte olika 80talets livets ord eller den amerikanska söderns bibelbältesmöten. Vid dessa tillfällen accepteras inget störningsmoment från andra grupperingar.

Vid ett enda tillfälle är det bevisat att hästfolket tagit till sig det moderna samhället och det är sociala media, detta verktyg nyttjas extremt mkt av gruppen som där delar bilder på hästar och gemensamt gaddar sig samman mot människor utanför gruppen.

Det finns idag inga uppgifter om hästfolkets ursprung och inte heller finns några tecken på att denna grupp skulle vara minskande då de är mkt noga med att redan tidigt forcera in sina avkommor i deras övertygelser.

Sammanfattningsvis ses därför hästfolket som en relativt bra fungerande paralellt samhälle som ytterst sällan påverkar sin oförstående omvärld.

Aug 2017 förväntas den största sektsammanslutningen på decennier och varken omvärld eller sekten själva vet utgången ännu, Omvärldens media har signalerat visst intresse att följa sammanslutningen men det är ännu tveksamt huruvida bevakningen har insikt i den grupp som är illvillig utomstående.

sir

 

Avhandling 2017 08 18 av betraktare: J Silverbjälke.

Ett tack till Erik Granström som redan 1999 dokumenterade de första djupgående tolkningar av gruppen och varit föremål för bakgrundsmaterial.

 

 

 

webb
0 Läs Mer

Ridsportens förfall

Aftonblädet har som enda media granskat ridsportens fasad.

untitled

Världen utanför hästsporten har inget anat, Ändå har detta pågått i över 20år. Vi träffar Märit, Anna – Stina och Solvig för att få en inblick i sportens förfall.

Hans Ove som haft häst i snart 50år berättar att den åt hö, havre och hade ett ulltäcke om det var kallt. Det är inte den bild vi får av Anna – Stina.

Förfallet är befäst och undersökningar visar på en dyster framtid

pile-of-horse-rugs-and-blankets-covered-in-hay-with-horses-head-collars-ENJ9XT

Borta är den militära ordningen och idag handlar hästfolket allt mer, Det finns inget klass samband. Arbetsklassen staplar helt utan färgsynkronisering varor från Börjes medans Proffsen beställer senaste trenderna från Equality Line.

Anna – Stina har arbetat i proffstall och ger bilden av ett utrustningsöverflöd där alla haschtaggar sina nyinköpta fabrikat oavsett om de sponsrats eller ej medans Märit hyr boxplats på ett mindre hobbystall där alla fotograferar sina nya skydd från Outleten, I vissa fall när större mässor sammanfallit med lönehelg är det inte ovanligt att man även hittar märkesträns hos amatörerna.

Märit berättar stolt att man genom att byta bett med varandra kan rida bättre och tycker inte det är fusk. Hon är glad att utrustning skapar en bra ridning.

Solvig (som egentligen heter något annat ) berättar att gramanen finns i allas stall men ofta undangömd, Man talar inte om Graman så utomstående hör och man fotograferar den aldrig. Den är som elitens teknikskydd, Man har den men man talar inte om det. Men alla vet.

Solvig som har sina rötter i ridskolan har åkt på sin häst i över 40år, Idag som vuxen ser hon ett problem i att hantera hästen. Hon tror att det är aveln, Att man korsat travare med halvblod eller köpt en häst med tävlingsstam bakom mormodern men är inte säker. Det hon reagerar på är att när de rider ut går de inte huvud bakom svans i led och ofta på stallgången visar djuret en egen vilja, detta är enl Solvig en farlig & skrämmande utveckling ingen har förberett henne för, Om det inte är sadeln och en mananalys inte hjälper så överväger Solvig att köpa en Islandshäst.

Anna – Stina som är mer erfaren instämmer men är noga med att poängtera att det finns mycket gott att inhämta från Webbforum. Täcken är tex ett måste idag pga klimatet ( som enl Hans Ove inte förändrats ) och därför måste man idag som hästägare ha minst 17 olika täcken, Den som inte har det riskerar att bli utfryst från träningar och inte få likes på sociala medier. Hon hävdar vidare att Jordbruksverket borde titta närmare på alla dem som har färre än 4 täcken.

Dagens sporthästar är otroligt svåra att rida och den som inte har rätt kunskap om Kavajer står sig slätt på tävlingar idag. En som bittert fått erfara detta är Solvig som förra året föll av sin enda start och sedan dess köpt ny kavaj, Nu planerar hon en LC debut innan 2019.

Solvig berättar om det hårda tävlingsklimatet som råder, Ofta tränar man för sin hyresvärd och får utrustningsråd från sin boxgranne. Man är väldigt beroende av samspelet och därför kan det ta extra hårt när en annan i stallet får en rosett (tävlingspris red anm) För att inte få fel foderråd nästa gång tvingas man gratulera trots att man ofta hatar personen, Det kan vara mkt psykiskt påfrestande.

pga det hårda klimatet har en ny grupp ryttare vuxit fram, En grupp som inte klarar av halvblodet och som tycker det är genant med Islandshästar eftersom det egentligen inte är hästar har senare år sökt sig till rashästar som PRE, Lucitano och klassisk ridning i tron att hästarna är vackrare medans det i själva verket enl Engelska studier visat sig att det snarare beror på att man gör mindre och mer sitter där beundrandes man & hovskägg. En av dragelserna är enl undersökningen att det är lättare att få vackra bilder till sociala media. Denna undersökning kommenteras inte av SLU och anses i Sverige vara stötande.

Vi har tydligt sett en utveckling där utrustningen hjälper dagens ryttare att rida bra vilket vi förstår på våra källor är en mkt stor fördel av utvecklingen. Den farliga trenden i ridsporten anses dock vara att ingen vet vilken färg eller vilken logotyp som kommer vara rätt vid nästa tävling och att många då väljer att stryka sin anmälan. Detta skapar en sport där bara kapitalstarka kan tävla eftersom de har tillgång till riktiga kataloger, tyska bilder, är vän med kändisar inom sporten och inte är begränsade till utbudet på GEKÅS som är den stora leverantören till övriga. GEKÅS bär ett enormt ansvar för utvecklingen och en motion väntas inkomma rörande GEKÅS framtida roll inom tävlingssektionen.

Hans Ove är sedan länge försvunnen och har via ombud låtit meddela att han ej längre vill medverka .

3793b74265271210da82577d3e80244d

Ingen vi har talat med tror att Hans Oves häst faktiskt gick att tävla och det finns inga register som styrker HO:s uppgifter om att hästen ofta blev över 23år gammal på hans tid. Snarare kan det anses styrkt att ingen häst mår bra utan 5 olika kraftfoder, Hade hästen klarat sig på Hö och 1-2 mindre doser tillsatser så hade inte alla i eliten gjort reklam för Kraftfoder, Vi drar slutsatsen att hö idag är ett kompletterande foder.

Utvecklingen går framåt.

 

webb
0 Läs Mer

Varför finns det ett ointresse ?

Ju äldre man blir desto mer begriper man hur samhället fungerar. Och desto mer frustrerad blir man när det inte fungerar…

imagesJLX2B713

Det talas om friskvård som om det vore en fjäder i hatten för en sport & fritidsaktivitet att bli godkänd för friskvårdsbidrag som om det vore i sportens intresse av ekonomiska skäl att få igenom ett beslut. Det är fel, Det spelar ingen roll alls för sporten om vi får ett godkännande. Vi kommer tävla, träna, sälja utrustning och leva vidare precis som vanligt. Vår häst blir inte värd mer och våra stallkostnader blir inte lägre.

Det är för dem utanför sporten det skulle betyda mycket.

Att jag arbetar med ridsport är egentligen inte relevant i frågan, Det som är relevant är att jag genom åren arbetat med killar & tjejer 13 – 66 år som ofta haft problem psykiskt, fysiskt, droger, behandlingshem, fosterhemsplaceringar, kriminalitet eller helt vanliga utbrändheter & depressioner.

Det är inget medvetet val. Det blir så för att man skapar band till elever, personal och kollegor och dessa har familj, släkt, bekanta och vänner som hamnat hos mig.

låt oss säga att 15% av dem har varit i för dåligt skick för att fungera, Det ger 85 % som blivit lyckligare och fungerat bättre.

låt oss säga att 60% av dem återgått eller hittat ett mer ”normalt” liv fortare.

låt oss säga att 20% av dem beslutat att bryta upp helt med sitt förflutna och fått både förvärvsarbete och självständighet.

Låt oss säga att 40% av de mest resurskrävande krävt mindre resurser pga att de börjat må bättre.

Vi skulle kunna fortsätta länge men jag tror ni ser mönstret.

Det handlar om enorma besparingar för samhället medans stackarn som förändrat en ofta avgörande del av sitt liv inte ens fick 600spänn till ett busskort för att ta sig hit. Hur ska en faktiskt fungerande metod kunna fungera om den som utför arbetet inte kan få betalt och den person som verkligen vill förändra inte får något stöd alls i att genomföra förändringen ?

 

IMG_7077-1694x1000_c

En människa på villovägar idag kostar enorma belopp för samhället även om personen bara skulle snatta en jacka eller bli tagen med lite hasch. Vi talar kostnader för soctanten, familjehemsplaceringen, polisen, åklagaren, rättshjälpen, domstolen….. Bara för vad ? för att ett system tror det är äkta stöd att prata med en empatisk akademiker i ett fult rum en gång i månaden och få ut en karta tabletter ist för att få en liten motiverande smak av ett liv & eget värde ?

self-destructive-behavior

En människa som kanske inte behöver vara heltidssjukskriven om hon mådde bättre psykiskt och fick fysisk aktivitet kostar massor ist för att inbringa skatt från förvärvsarbete.

En människa som har ett självskadebeteende för att egenvärdet är i botten kostar en förmögenhet större än en lottojackpot för skattebetalarna såfort psykakuten och LVU hemmet börjar fakturera, För vad… för att något saknas och man är inslussad i ett inrutat system som inte skapar mera livslust på 10år än på 10 timmar…

girl-cuffs

En människa som blivit utsatt för brott, trauma eller psykisk sjukdom kan ha svårt att hitta tillbaka och kanske inte ens vill tillbaka till det som var, Det kostar mer för kommunen på ett år än vad jag tjänar på 5år. För vad…. ? för att ingen ser vikten i att bryta ett mönster och skapa ny livslust med nya infallsvinklar.

För att ingen ser det alla andra vet, Att det går att bryta trender med annat än medicin, påklistrat empatiska akademiker i fula rum under 50 minuter, inrutade system som inte skapar förändring utan bara fungerar för att principen är förvaring, För att man budgeterat med att 112 000 människor skall vara arbetsoförmögna så därför gör det inget om 112 000 människor faktiskt är det även om de inte måste.

 

Jag möter ibland personer som passerat i mitt liv och känner mig glad som fan, de berättar om allt från att ha träffat kärleken, börjat studera, blivit drogfri, hittat ett jobb, flyttat från boendet till egen bostad och fått en praktikplats. De har fått ett liv och inte en jävel tänker på vilka enorma belopp staten sparar på det.

Investera mer så sparas mer.

Hade inte principen bevisligen fungerat så hade ingen någonstans fått friskvårdsbidrag så jag förstår inte skälet till att inte investera i sina egna medborgares ökade livskvalitet som i sin tur minskar utgifter och på sikt kan generera skattemedel in. Både genom att personen förvärvsarbetar och faktiskt handlar varor & produkter för skattade medel ist för av bidragsmedel, momsen blir en vinst ist för en indirekt given rabatt på 20%.

Om ni tror att 45 minuters samtal, två tabletter och en samhallspraktik att plocka skräp i rondeller är nyckeln till ett friskare liv har ni uppenbarligen aldrig sett in i ögonen på en trasig människa som får knyta an ett djur, få frisk luft, få distans till väggar & folk och börja uppleva ansvar som inte är påtvingat.

 

Använd huvet, ni kan hitta lite logik därinne med lite tur.

 

webb
0 Läs Mer

Lär er mocka och varför

Ofta blir jag glad av att se uppdateringar & spridning från hästgymnasier och våra olika hästutbildningar.

Lika ofta blir jag förvånad när praktikanter därifrån inte kan mocka en box riktigt, Det är det ifs många som inte kan men på en utbildningsplats borde man väl lära sig ?

570de6be66135b3e558d2290e90fafad

Det är inte bara att mocka ur, fylla på så är det klart. Så kan du göra hemma men söker du ett jobb med hästar så är du på ett större ställe med fler än dina 3 boxar.

Ingen verkar ha lärt dehär unga någonting om det vi alltid gör, mockar.

Att grepen inte är en skyffel är för att man ska skaka ner det rena och inte slänga ut det eftersom volymen på dynghög och kostnaden för strö blir enorma. Det skiter de flesta fullständigt i eftersom de inte tänker så långt för det är inte deras pengar och deras dynghög.

Som utbildningsplats i ett land där vi talar mkt om miljö är det märkligt att eleverna inte har en aning om någonting rörande mockning trots 2-3års utbildning. Ämnet är viktigt för att:

Allt fler kogårdar och andra lantbruk lägger ner och det blir svårare & dyrare att bli av med sin dynghög för många.

Miljökontoren har en syn på dynga från stenåldern och har inte en susning om de moderna strösorternas bränntider och volymer när de ställer kraven på dyngplattors storlek och tömningsintervaller.

Olika strö har olika belägenhet att avge ammoniaklukt & damm vilket bägge påverkar stallmiljön och luftvägar.

Eleven ska söka jobb hos ett företag och i företag handlar det om ekonomi, dvs transport, inköp, lagervaring. 70kr extra i veckan i strö på en box för att människan är kass på att mocka blir för företaget med 14 boxar 3920kr i månaden, dvs 47 000 om året i extra strö och hon undrar varför hon inte kan få högre lön…..

Går det 5 eller 6 fulla kärror på att mocka stallet… skillnaden är 30 kärror i månaden, 360 skottkärror skit på ett år. det är en jävla hög om du tömmer ut 360 kärror. Men folk tänker inte så långt. dedär 360 kärrorna skall hämtas av en dieseldriven traktor, tömmas på en markyta där regnvatten för ner äcklet i marken något halvår och sen lastas av en traktor för att köras ut på ett fält av en traktor så miljöaspekten i en läroplan är inte heller helt orelevant.

Inte en enda praktikant hittills vet någonting om hur tillsatser kan förbättra uppsugning, PH neutralisering eller luftkvalitet och därmed både arbetsmiljö, ekonomi och miljö. Någonstans slängs skiten eller plöjs den ner och där påverkas mark, grundvatten och växtlighet av det vi tillför men trots att man utbildas inom ett yrke direkt relaterat till detta lär man sig inget om det. Enkla knep som att tillföra aska från gårdens eldstäder eller zeolitmineraler tex, vad gör de och varför ? Och framför allt, om man utbildar sig att jobba i stall, varför lär man sig inte grunderna i driften ?

Att jobba i stall är mer än att rykta & gulla men gör rätt och du spar både tid och pengar och får mer över till gull.

webb
0 Läs Mer
Läs in fler inlägg
logotype_small_white

Silverbjalke.se är en privat hästwebbplats, Obunden, Opartisk med målgrupp & läsare inom hästnäringen & Ridsporten. Ämnen kan vara känsliga, Viktiga och kritiska men aldrig utpekande mot person.

Ta gärna kontakt om du är intresserad av annonsplats eller har samarbetsförslag.

© 2016 Silverbjälke
Producerad av niklaslarsson.nu med kärlek för WordPress.